Saçkıran Nedir ?

Saçkıran Nedir ?

Saçkıran Nedir ?

Saçkıran

Stresin önemli bir etken olduğu düşünülse de sebebi henüz bilimsel açıdan tam olarak izah edilememiş bir hastalıktır, vücudun tüy/kıl’lı  bölgelerinde kökten kıl kaybı yaşanmasına neden olur. Bıyık, sakal, kaş gibi kıl yoğunluğu olan bölgelerde de olabildiği gibi, genellikle Kafa bölgesinde rastlanır çünkü Kafa, kılın en yoğun olduğu bölgedir.  Saçkıran hastalığında Saçlı alanın tümünde saç kaybına çok nadir rastlanır. Genellikle saçlı deri üzerinde bozuk para veya basit yama şeklinde saçsız kalmış alanlar oluşur. Bu saçsız alanlar bir tane veya daha çok olabilir. Yine nadiren de olsa bu hastalık tüm vücuttaki kılların dökülmesi şeklinde de görülebilir..
Saçkıran genellikle genç erişkinlerde ve çocuklarda görülür. Kadınlarda da rastlanan Saçkıran, erkeklerde daha fazla kıllı alan olduğu için, erkeklerde daha sık görülür. Saçkıran Hastalarının büyük çoğunluğu 20 yaş altı hastalardır. Saçkıran hastalığında geriye dönük aile araştırıldığında başka hastalarında olması ihtimali yüksektir.

 

Stresin saçkıran hastalığında önemli rol oynadığını söylemiştik. Saçkıran hastalarında guatr ve anemi (kansızlık) da sıklıkla görülebilmektedir. Fakat bu hastalıkların saçkıran yaptığını kesin olarak söyleyemeyiz çünkü bu hastalıkları olupta saçkıran olmayan bir hayli fazla sayıda hasta vardır.  

 

Ancak yine de Saçkıran hastalığının nedenlerinin kesin olarak bilinmediğini belirtmek gerekir. Bu konuda bilimsel olarak en kabul edilebilir görüş, kişinin kendi kıl kökü hücrelerine karşı madde üretmesidir.

Saçkıranın Hastalığının İyileşme Süreci


Saçkıran büyük oranda kendiliğinden düzelebilen bir hastalıktır. Genellikle kendiliğinden iyileşme ile sonuçlanmakla birlikte, eğer hastalık tüm saçlı alanı kaplamışsa, kendiliğinden düzelme ihtimali daha düşüktür.  Saçkıranın birden fazla yerde aynı anda olması tedavinin daha zor olacağını gösterebilir. Aynı zamanda tırnak hastalıkları da mevcut ise, bu durumda da hastalığın yavaş iyileşmesi muhtemeldir. Hastalığın bir rutin kontrolü yoktur. Yine de tiroit testlerinin yapılmasında yarar vardır. Ayrıca Biopsi yapılması da hastalığın nedenleri hakkında fikir verebilir.  

 


 


 

Hemen Bilgi Al!

Formu doldurarak bilgi talebinde bulunabilirsiniz.